Language

lørdag den 6. oktober 2018

En usædvanlig god køretur.

Prøve Leaf

Køreturen du ikke må snyde dig selv for.

Så kom dagen hvor jeg fik tid til at prøvekøre den nye Nissan Leaf.

Min første kommentar var "Den er større end jeg havde regnet med"... Det er den nemlig.
Tidligere generationer elbiler (Tesla undtaget) har for mig altid været en smule små.
Det har Nissan lavet om på. Den nye Leaf er en hatchback i fulde udstrækninger.
For Nissan kender kan jeg best beskrive det som, en bil der størrelsesmæssigt ligger placeret mellem Nissan Note og Nissan Qashqai.

Man skal lige vænne sig til, at der er en stor midterkonsol og man må tage til takke med en tunnel gennem bilen, som er der af ukendte årsager. Mit gæt er en blanding af kabler og måske noget af den omtalte passive køling af batteriet.

Når man lige har vænnet sig til det, så minder det om at sætte sig i pilotsædet til et rumskib (på den drengeagtige måde), som får en til at føle sig "Mega sej". Mit 12 årige jeg jublede og jeg blev en smule legebarn igen. Dog kom der ikke nogen rumskib motorlyd da startknappen blev trykket ind...
Der er knapper alle vegne og et hav af tilgængelige informationer i biles displays, og selvom navigationsdisplay midt i bilen ikke kan prale af en lækker opløsning, så løser den opgaven.

Køreturen

Jeg startede i "alm." D tilstand, som efterligner automatgear biler og bilen opførte sig som forventet. Det var som at køre min egen bil bare med automatgear. Det første man lige skal vænne sig til at manglen på motorlyd. Man kan svagt høre elmotoren arbejde men ud over det er der helt stille.

Da jeg havde vænnet mig til bilen, skulle der prøves ting. Jeg satte bilen i B tilstand, den med mere "motorbremse", og nu blev det lidt sjovere. Når man slipper speederen, så bremser bilen som om man har skiftet et gear ned og sluppet speederen. Men i stedet for at man bare "spilder" energien, så opsamles den og puttes tilbage i batteriet.

E-Pedal
På forhandlerens opfordring kørte jeg til et stille "øve" område for at prøve E-pedal løsningen. Det handlede mest om at undgå at skabe problemer i trafikken. Jeg slog E-pedal til og konfetti og flag sprang frem og en fanfare startede i anlægget.... Nej, faktisk skete der ikke meget andet end at der i biles display nu stod E-pedal on.
Jeg trykkede forsigtigt pedalen ned, og bilen kørte som før, dog accelererede den på en lidt anden måde, nemlig alt efter hvor langt ned speederen blev trykket.
Og første gang jeg slap pedalen bremsede bilen hårdt, det var derfor forhandleren bad mig om at være i et stille område.
Efter et par minutter, var dette allerede min nye ynglings måde at køre bil på. Det gik hurtigt for mig at lære at tilpasse opbremsning i forhold til trafik og vejforhold. 

ProPilot Assist
Nu skulle ProPilot vise hvad den duede til,
Motorkraft er ikke det der mangler og bilen hopper let og elegant op i fart, man skal lige kigge på speedometer, da man ikke har nogen motor reference til at indikere ens hastighed.
Jeg trykkede på den magiske knap, og nu skete der en masse i displayet (igen klappede mit 12 årige rumskibs jeg), hvad der mest af alt minder om en statusrapport fra en Sci-fi film dukker op for at fortælle om alle ProPilot indstillingerne.
Det var ikke så forskelligt fra min egen fartpilot så jeg indstillede farten og holdt fast.
Det næste der skete gav et lille sug i maven. Hvad jeg bedst kan beskrive som nogle usynlige hænder tager fat i rattet og bilen begynder at styre, WOW. Bilen har ingen problemer med at se striberne på vejen og jeg er nu i teknologiens magt.
Da jeg har vænnet mig til min usynlige ven, konstaterede jeg at vi slet ikke bevægede os med den valgte hastighed. Det var selvfølgelig den adaptive fartpilot, der sørgede for afstand til bilen foran og for at følge med i samme hastighed.
Jeg besluttede mig for at overhale, og i samme øjeblik man blinker for at køre ud til overhaling, er min nye ven med og træder på speederen.
Uden yderligere indikationer ryger vi op på den valgte hastighed og så snart jeg selv har foretaget vognbaneskift, tager bilen rattet igen og nu ryger vi bare derudaf.
Mens jeg nyder denne lille romance opdager jeg pludselig at klokken er blevet mange og jeg må vende hjemad.
Vognbaneskift og 2 km til næste afkørsel, og lastbiler længere fremme. Igen uden min indblanding sætter bilen farten ned og matcher trafikken. Jeg blinker af og kører ud på afkørslen, her skal man så lige være opmærksom på at fartpilot stadig er på, og som vanen tro trykker jeg let på bremsen for at slå fartpilot fra. Nu kommer E-pedal ind i billedet og bilen bremser nu mere og mere op. Den havde jeg glemt og træder selvfølgelig speederen ned så farten bliver normal og stille aftagende.

Ud over alle disse oplevelser fik jeg også lov til at høre alarm for stoppet bile forude og alarm for tværgående trafik da jeg bakkede. Man får en oplevelse af at bilen holder godt øje med omverdenen.

Min korte tur på motorvej viste et forbrug der svarede til ca 160 km på en fuld opladning. Dette passer med min forventning når vi snakker motorvejskørsel. Denne vil formodentligt bliver lidt højere når det er godt vejr.

Konklusion
Der er ikke så meget plads at give af og hvis man er lidt højere end mig, så bliver plads til benene nok et problem. der er massere af plads til hovedet.
Jeg har virkelig lyst til at købe denne bil, men vil gerne have længere rækkevidde, jeg vil holde et skarpt øje med rygtet om at der skulle komme en 60 kWh udgave.
Til sidst vil jeg anbefale at tage en prøvetur hos den nærmeste forhandler, det er en oplevelse.

søndag den 18. marts 2018

Rækkevidde - Hvor svært kan det være


Hvorfor er det så svært at "gætte" rækkevidde.

Jeg har tit hørt og læst spørgsmålet "Hvor svært kan det være at finde rækkevidde?".
Jeg skal prøve at forklare så godt jeg kan.

Som jeg skrev om i mine indlæg omkring batteriet, så er temperatur en faktor der spiller ind på hvor meget energi man kan trække ud af batteriet. Det er dog ikke den eneste faktor der har indflydelse på hvor langt man kan køre på en opladning. *chok*
Faktisk har temperatur også en stor indflydelse på hvor langt en brændstof bil kan køre.

Kørestil

Lige som en brændstof bil, så har kørestil også indflydelse på hvor langt du kører på en opladning.
Hurtig acceleration og brug af bremse koster meget på rækkevidden, da der går meget energi til spilde.
Som jeg beskrev i et af mine forudgående indlæg, er der mange køre indstillinger, der både kan hjælpe med at forlænge rækkevidde og gøre køreturen mere behagelig.
Ud over acceleration og opbremsning, så betyder fart rigtig meget. Igen er der her ingen forskel på en brændstofbil og en elbil, jo hurtigere du kører, jo større vindmodstand opstår der, og jo mere energi skal der til at holde farten.
I den gamle Leaf, har flere dedikeret anvendere samlet informationer om forbrug ved forskellige hastigheder, disse har jeg puttet ind i et regneark og lavet om fra miles til kilometer.
Herunder vises en graf over forbrug pr. kørt kilometer ved en given hastighed.

X = Hastighed, Y = wh/kilometer

Bemærk at dette er fra den gamle Leaf, og at tallene er noteret under "gode" vejrforhold.

Ud fra dette kan man lave et estimat om hvor meget energi der bliver brugt til en køretur.

eks.
10 km ved 100km/t = 10 * 157 = 1570 wh eller 1,570 kwh

Så kan man for sjov sige at man kører konstant med 100 km/t og man har måske 35 kwh.
35000 wh / 157wh pr. km = 222,9 km

Vejgreb

Det næste der har indflydelse er rullemodstand, den modstand der er ved at dine hjul ruller på vejen.
Denne er lidt tricky at påvirke, man vil nemlig gerne have at en bil har et godt vejgreb så man ikke skrider ud, og så man kan bremse.
Har ens dæk dog for godt fat i vejen bliver dette til spild.
Vejgreb er lidt specielt, for mange tror at med et vildt vejgreb, så kan man ikke "ryge" af veje.
Man skal huske på at man har mange kræfter at flytte rundt på, og selvom man har et vildt vejgreb, så vil kraften i en bil i høj fart altid få sin vilje.
Laver man et skarpt sving med et kraftigt vejgreb risikere man i teorien, at bilen vælter.
Har man for lidt vejgreb så skrider bilen nemt ud.
Ved opbremsning har vejgreb en fordel, da man kan aftage meget fart med et kraftigt vejgreb, mens et svagt vejgreb ikke kan aftage så meget fart før man skrider.
Dæk er derfor en vigtig faktor, lige som mængden af luft i dem er vigtig.
For lidt luft kan give større vejgreb (rullemodstand) og for meget luft kan give mindre vejgreb.
Jeg vil ikke komme ind på ekstremer, men et dæk med for lidt luft er et problem og det er et dæk med for meget luft også.
Vand og sne på vejbanen giver også større rulle modstand, og derved skal der bruges mere energi på at komme frem.
De fleste har måske prøvet at køre ind i en vandpyt hvor man kunne mærke, at bilen mistede fart. Dette sker faktisk også når der er vand på vejbanen, bare ikke lige så hårdt, som når man kører ind i en vandpyt.

Vejr

Ud over at temperatur har indflydelse på batteriet, så er koldere luft tættere en varm luft, og det kan i teorien også have en biddragende effekt, til større energiforbrug.
Ud over temperaturen, så har nedbør og vind også indflydelse.
Igen skal jeg gøre opmærksom på, at disse faktorer ikke er anderledes fra en brændstof bil.
Når der falder nedbør, så skal der bruges mere energi på at komme igennem det. Kraftig regn og snefald kan have en drastisk indflydelse på energiforbrug.
Vind har vi alle sammen mærket i vores biler, og mens modvind kan påvirke bilens energiforbrug, så er det faktisk tit sidegående vinde, der påvirker energiforbruget, da bilens aerodynamik primært er fokuseret på at komme frem igennem vinden.

Hvorfor fokuserer vi på rækkevidde?

Årsagen til at der pludselig skal fortælles om vejr og vind og vejgreb, er at en elbils batteri ikke kan indeholde den tilsvarende mængde energi, som en brændstof bil. Og selvom Nissan Leaf fra fået en brændstoføkonomi, der hedder 200 MPGe (Miles Per Gallon electric), svarende til ca. 85 km/l, så kan batteriet ikke indeholde så meget som en brændstoftank.
Derfor er der også i industrien meget stor fokus på at forbedre batteriet, da man tydligt kan se, at effektiviteten ved at anvende strøm overstiger benzin og diesel.


onsdag den 7. februar 2018

ProPilot Park


ProPilot Park, overraskende bedre end andre.

En video blogger (vlogger) har netop postet videoer af ProPilot Park, som er Nissans parkerings assistent i den nye Nissan Leaf.

ProPilot Park er ekstra udstyr i den dyreste udstyrsudgave, Tekna.

Prisen er 3700 kr. Jeg må indrømme at hvis man alligevel har smidt 300.000 for bilen, så er 3700 måske ikke så meget i forhold til hvad man får.

Jeg har ikke set nogle gennemgribende test, og har heller ikke indblik i evt. faldgruber for systemet, men man må indrømme, at det ser sejt ud.
Efter videoen at dømme, så kan Nissan mere end Tesla.

Se videoen her og bedøm selv.

lørdag den 27. januar 2018

E-Pedal og Ladeløsninger

E-pedal

Etpedalskørsel, en ny måde at køre bil på.

Den nye Nissan Leaf kommer med en ny feature med navnet "E-Pedal".
Konceptet er ikke nyt, men der er alligevel nogle nye funktioner i E-pedal, som andre producenter ikke har på nuværende tidspunkt.

Nissan Leaf har flere køre tilstande. Faktisk har den 6 forskellige køre tilstande.

D som er lig med drive, og som er lavet til at opføre sig som en bil med automatgear.
B som minder meget om drive, bare med en mere aggressiv "motorbremse", føles som hvis man skifter et gear ned og fjerner foden fra speederen langsomt.
Nu siger jeg "motorbremse" det er det dog ikke i den forstand vi kender det, men nærmere en dynamo, som bremser bilen og generere strøm til batteriet.
Det er i øvrigt tilfælde for alle køretilstande.

E-Pedal er så den nye tilstand, hvor du får en endnu mere aggressiv opbremsning (ca. 5,5 gange den der er i D tilstand).
Systemet er bygget sådan at det reagere på hvor meget man træder på speederen.
Bilen bremser relativt i forhold til hvor meget man slipper speederen. Så træder man ned sættes farten op, løfter man foden lidt bremser den lidt.
Ved normal kørsel, vil man kunne køre bilen og bremse efter alm. behov.
Bilen holder faktisk stille på en vej med en signing/hældning på op til 30 %, så man skal ikke træde ned på bremsen for at holde stille.
Hvis du vil stoppe hurtigst muligt, skal du stadig træde på bremsepedal.

Der er brugt kræfter på at får opbremsning til at opsamle så meget energi som muligt, og putter tilbage i batteriet, men i nogle tilstande kan man ikke putte strøm tilbage.
Eksempelvis kan det ikke lade sig gøre når batteriet er fuldt.
I dette tilfælde blandes den alm. bremse sammen med "dynamo" for at skabe den samme opremsende effekt som når der godt kan opsamles strøm.

Nissan har brugt meget tid på ar få de forskellige tilstande til at føles naturlige. Man har hos Nissan meget fokus på at nye ting, skal passe ind i vores naturlige mønstre. Dette ses tydeligt med nogle af deres nyeste teknologier.
Eksempelvis, er deres autonome bil udstyret, så den fortæller passagerene i bilen, hvad den har tænkt sig at gøre.
Et andet eksempel er den nye "Brain to vehicle" teknologi, hvor bilen måler chaufførens behag/ubehag ved kørslen og ændre kørestil efter disse målinger.

Når jeg siger at der er 6 forskellige køretilstande, så er det fordi bilen er udstyret med en ECO Mode, som kan være aktiv i de andre 3 tilstande.

ECO Mode ændre på bilens acceleration. Den er designet til at give en mere kontrollabel acceleration. Dette kan være en fordel ved bykørsel, kø kørsel og i sne/isglatte situationer.
Årsagen til navnet ECO Mode, gætter jeg på, kommer af at en blødere acceleration bruger mindre energi, lige som i en brændstofbil, og derved vil det være energibesparende at køre i denne tilstand.

E-Pedal er standard i alle udstyrsmodeller, og selvom jeg ikke har kunne læse det, vil jeg formode at de andre tilstande også er det.

Hvis du ønsker at høre mere om E-Pedal, kan du se en præsentation her.

Opladning hjemme og på farten.

Bemærk alle priser heri er baseret på informationer hentet d. 20. jan. 2018
I Danmark er der i skrivende stund 2 firmater, som udbyder "brændstof" hjemme og ude.
Jeg snakker her om Clever og EON.
Begge firmaer har opstillet lade stationer over hele landet.
De forskelle jeg har kunne finde er lidt på pris og lidt på placeringer af deres lade stationer. Med lad os lige starte med hjemmelader.
Jeg skal lige gøre opmærksom på, at alle ladetider oplyst her, er basseret på normale temperaturforhold. For at læse om dette, se mit blogindlæg Batteriet - Del 2.

Den nye Nissan Leaf er udstyret med 6.6 kW oplader samt en 50 kW DC oplader (hurtiglader). 
Den hurtigste opladning, kan ske på hurtigladere, som er placeret rund om i landet.
Disse kan lade bilen fra næste 0% til 80% på ca. 40 min.

Den hurtigste opladning hjemme, medmindre du har din egen hurtiglader (som koster kassen og kræver en røvfuld strøm) er 6.6 kW opladeren.
En opladning med 6,6kW tager ca. 7,5 timer (fra næsten 0% til 100%).
Nissan er lidt utraditionelle i forhold til andre biler, som Tesla eller Renault, da deres oplader køre på en enkelt fase.
Dette præsentere en udfordring.
For at opnå 6,6kW på en enkelt fase er man nød til at bruge 32 Ampere og det er ikke tilladt i Danmark.
Det højeste man må trække på en enkelt fase er 16 A, og det giver kun 3,3kW.
Dette vil så fordoble opladningstid, til et sted imellem 15 og 16 timer.
Igen er det vigtigt at sige at det er fra næsten 0% til 100% opladning. Hvis man bekymre sig om opladningstiden, skal man huske på, at man lige som en brændstof bil, ikke kører helt tør inden man fylder op. Det bør man i hvert fald ikke :D
Her er den første forskel jeg har oplevet imellem Clever og EON. 
Clever tilbyder i dag, muligheden for at få en transformer på sin installation, som kan transformere fra 3 faser til en enkelt fase med 32 A, og vupti så har man en 6,6kW oplader.
Dette tilbud har jeg ikke fået fra EON, jeg forestiller mig dog, at de ikke er så langt bagefter med en løsning.
En ting ved en hjemmeoplader man skal være opmærksom på, er at det er ens egen strøm der anvendes. Du vil blive opkrævet penge af dit eget elselskab og på nogle faste tidspunkter af året, vil du få penge refunderet fra EON eller Clever.

Dette kan gøres fordi staten har lavet en lov, der giver virksomheder mulighed for at få refunderet strøm anvendt til opladning af elbil.
Denne lov gælder ikke privatpersoner.
Loven er tiltænkt virksomheder med speciale i opladning af elbiler, for at fremme udvikling af lade netværk i Danmark.

Den næste forskel der er på de to firmaer er pris.
Clever har en abonnementsaftale der hedder 599 md. for uendelig strøm på hjemmeoplader og oplader i Danmark, Sverige og lidt af det nordlige Tyskland.
Hvis du ikke har/ønsker en hjemmeoplader, kan man for 399 md, lade ubegrænset på Clever's lade standere i Danmark, Sverige og lidt af det nordlige Tyskland.
Alt dette forudsætter at du bestiller Clever Unlimited samtidig med køb af ny elbil. Ellers er prisen 699 md.
Opstarts udgifter for en standardinstallation er 2500.- for 3,3kW og 4999.- for 6,6kW, bemærk at dette kræver at man kvalificere sig til en standardinstallation, da der ellers kan blive tale om en merudgift.
Man skal være opmærksom hos Clever, da deres pris er en anden hvis der ikke er tale om en nyanskaffelse af elbil.
Prisen lander på 699,- md er uanset om du har hjemmeoplader eller ej i sådan et tilfælde.

EON tilbyder en abonnementsaftale på 579.- md. for biler med batteri kapacitet på under 44 kWh, som er den kategori den nye Leaf hører ind under.
En standard installation koster 5695,- denne tilbydes lige nu gratis sammen med de 2 års strøm, sådan som jeg forstår kampagnen fra Nissan.
Ønskes der ikke en hjemmelader er prisen 379,- md.

For begge gælder der en garanti for at du kan lade, detaljer skal du selv læse, men overordnet betyder denne, at hvis du strander fordi den oplader du ville lade ved ikke virker, og du ikke kan komme til en anden, så kan man blive fragtet gratis til den nærmeste funktionelle lader.

Fælles for begge er, at der medfølger 2 års gratis strøm med den nye Nissan Leaf. Dette tilbud gælder til og med 31-03-2018.

Vær opmærksom på at dette på ingen måde er en komplet gennemgang af de forskellige tilbud hos Clever og EON.

Læs mere om Clever her og om EON her.


mandag den 15. januar 2018

Batteriet - del 2

Yep stadig et Leaf batteri

Batteriet, en sort plet der er svær at vaske af.

En ting man ikke kommer uden om er batteridegradering. Leaf'en har desværre haft store problemer med batterierne i de første årgange.
Især i varme klimaer, hvor folk rapporterede om store kapacitetstab på kort tid. 

Dette er en af årsagerne til den batterigaranti, der nu følger med alle nye solgte Leaf.
Faktisk er der nu batterikapacitetsgaranti på alle elbiler nu. 

Uden at gå for meget i detaljer, så ændrede Nissan på kemien i batterierne i model året 2015 og der har siden ikke været bekræftet meldinger om usædvanligt store kapacitetstab siden.

Der er mange, der påpeger at der ikke er noget aktivt kølingssystem også kaldet TMS (Thermal Management System) til batteriet på den nye Leaf,  og at den derfor vil lide af samme degradering. Min påstand er, at når der ikke er meldinger fra den gamle Leaf siden 2015, så må de have fået styr på de evt. fejl der var. Desuden har Nissan haft en del tid til at udvikle på det nye batteri med denne udfordring for øje.
Der er dog folk, der er afskrækket fra biler uden aktiv køling, og det er den plet Nissan har svært ved at ryste af.
Jeg er ikke bekymret, da det danske klima næppe kommer til at skabe store problemer. Vores vintre er sjældent særlig kolde og vores somre er også sjældent voldsomme varme.

Batteriet i Nissan Leaf er et litium-ion batteri og lige som alle andre litium-ion batterier har det sine begrænsninger.

Nissan har ikke et TMS til deres batteri på den nye Leaf, og det kan resultere i at batteriet måske bliver for varmt under længere kørsel eller gentagende hurtigopladninger med korte mellemrum. De har ændret på opbygningen af batteriet, så det kan være det er bedre til at afgive varme. Jeg tror i hvert fald på at de har afprøvet det.

Lad os lige kigge lidt på litium-ion batterier generelt.
Bedste scenarie for et litium-ion batteri er en temperatur på 20-25 grader celsius. Ofte opgives rækkevidde på elbiler ud fra at batteriet er på ca. 20 grader. Det er ikke forskellige fra brændstof biler som også afprøves under "gode" forhold når man skal måle brændstoføkonomi.

Når temperaturen kommer op på 35-40 grader og højere (bemærk at der tales om batteriets interne temperatur, ikke luften omkring det), dannes der gas i batteriet, hvilket kan skabe metallisk litium i batteriet, som skader kapaciteten.

En af de værste ting man kan gøre er at have 100% strøm på et varmt litium-ion batteri over længere tid, da det vil reducere dets levetid.
Det er bedre at have et lavere energiindhold på et varmt batteri.
Man kan med fordel, på varme dage eller i slutningen af en lang tur, med mange hurtigopladninger og dermed mange langvarige afladninger, vente med at lade bilen op indtil batteritemperaturen er faldet.
Alle elbiler jeg har hørt om, har en batteritemperatur indikator, og den kan man lige kigge på inden man lader.
Nissan Leaf tilbyder, at man kan planlægge hvornår bilen "må" lade, så man kan godt sætte stikket i og så indstille bilen til at starte opladning sent om aftenen, når batteriet er kølet lidt af.
Bemærk dette kræver at bilen er udstyret med Nissan Connect EV Systemet, som ikke er inkluderet i Visia modelle.

Når vi snakker i den kolde ende, så er opladning af litium-ion batterier i kold tilstand heller ikke godt for batteriet. Et batteri med en temperatur på 0 grader eller derunder, har meget svært ved at modtage energi.
En sidste ting, det heller ikke er glad for, er at blive afladt helt, i fagsprog kaldes "deep discharge".

Frygt dog ikke alle faldgruber, de elbiler jeg har hørt om har alle et BMS (Battery management system), som sørger for at hr. og fru. Danmark ikke gør skade på batteriet.
For at sikre imod nogle af disse ting, sørger systemet for at batteriet ikke bliver for koldt, og forhindre opladning i for kolde eller varme tilstande.
Nissan har "reserveret" noget af batteriet, for at undgå total afladning. Derfor vil du måske opleve udtrykket brugbar kapacitet.
Jeg har ikke kunne finde informationer om hvad den brugbar kapacitet på den nye Nissan Leaf er, men på 2016/2017 Leaf var den 27,5 kWh og denne er angivet til 30kWh. De 2,5 kWh til forskel, er den "reserveret" kapacitet jeg snakker om.
I nogle biler er batterikapaciteten større en angivet. Dette er for at sikre levetiden på batteriet.

Et litium-ion batteri lever længest tid, hvis der oplades til 75% og aflades til 65% for så at oplades igen. Dette er bare ikke helt optimalt til en elbil.

Opsummering

Oplad ikke et "varmt" batteri, og her mener jeg over gennemsnittet.
Undgå at aflade bilen for meget, lad den gerne op hvis muligt.
Undgå at bilen står i længere perioder med 100% strøm på, hvis det er meget varmt udenfor.
Undgå at bilen står koldt uden strøm på batteriet, da bilen kan aflade batteriet for at holde batteriet varmt. Bemærk det tager et par dage at aflade den helt hvis den er fuld opladt.

Eller endnu kortere:
Oplad til 80% om sommeren.
Oplad til 100% om vinteren, især hvis du ikke har en hjemmelader.

En sidste ting, der har været debat om er, hvorvidt hurtigladere skader batteriet. Ifølge Nissan har de afprøvet dette, og der er ifølge dem ikke markant levetids ændringer på, om man laver mange eller få opladninger med hurtiglader.
Igen som jeg siger, så skal man bare undgå at få for varmt batteri.

Når alt er sagt, så behøver man ikke bekymre sig så meget, disse råd er for at batteriet holder længst muligt.

Man skal påregne at bilen mister kapacitet med tiden. Garantien på batteriet lyder, at den ikke mister  under 9 ud af 12 streger på bilens kapacitetsindikator inden for 8 år eller 160.000 km.
Skulle man opleve dette, så vil Nissan restaurere batteriet eller udskifte det.
Beregningen er ikke helt lineær gætter jeg på, men hvis vi laver en grov beregning så er 3 ud af 12 = 25% dvs. at hvis den fjerde streg slukker så har man mistet 33% kapacitet.

Hvis tager udgangspunkt i beregningen fra del et, så vil man med garanti have minimum (214 *0,75) 160,5 km rækkevidde når batterigarantien udløber.
Skulle det ikke være nok, så tror jeg at prisen på et nyt batteri er faldet så meget, at det godt kan betale sig at skifte. Især hvis man tænker på hvor meget det vil forlænge bilens levetid.

Det var en ordentlig mundfuld, og jeg har forsøgt at oversætte den viden jeg har fundet så godt som muligt. Jeg tager forbehold for fejl, da jeg ikke på nogen måde er uddannet inden for dette fag.

Hold øje efter næste blog, hvor jeg vil skrive om opladningsmuligheder og samtidig skrive om E-Pedal, som er mulighed for at køre bilen uden at træde på bremsen.

torsdag den 11. januar 2018

Den nye Leaf er nu til salg.

Den nye leaf

Så er den nye Leaf sluppet løs

Der er nu frigivet en prisliste hos Nissan DK og man kan nu se de 4 versioner man kan vælge imellem, sammen med et hav af ekstra udstyr. 

Der er tale om 4 udstyrsudgaver, jeg vil fortælle lidt om dem her, men det fulde overblik kan fås i føromtalte prisliste.

Prisen starter på 259.900 kr. for Visia udgaven.
Dette er den "mindste" udgave, og kommer med E-pedal (som jeg vil skrive om efter batteriet) og alm. fartpilot.

Derfra bevæger man sig videre til Acenta til 279.900 kr.
Dette er så med lidt mere udstyr. Intelligent fartpilot, 6 højtalere og Nissans EVConnect infotainment og navigation, mørktonede ruder bag i bilen. Mulighed for fjernstyring af opladning, opvarmning/nedkøling (som jeg har nævnt i Batteriet - del 1) og understøttelse af Apple CarPlay®.
I andre lande understøttes Android Auto også. Mit gæt er, at dette ikke bliver tilbudt, fordi Android Auto ikke er tilgængeligt på telefonen i det danske marked.

Så bevæger vi os til Nissans nye modelbetegnelse N-Connecta som fås til 289.900 kr.
Ud over udstyret nævnt i Acenta, kommer der nu Driver Assist Pack med, som indeholder:
Intelligent træthedsregistrering, Frontkamera, Kameraer i siden, placeret under sidespejlene, Moving Object Detection, Parkeringssensorer, for og bag.
Driver Assist Pack kan tilkøbes til Acenta modellen.

Sidst men ikke mindst har vi Tekna modellen til 299.900
Så spilles der på alle tangenter. Der er LED lygter foran, Elektrisk parkeringsbremse, kunstlæder kabine, BOSE lydsystem med subwoofer, og sidst men ikke mindst Pro Pilot, som er en computer assisteret kørsel i en vognbane med intelligent fartpilot. Jeg vil skrive mere om denne på et senere tidspunkt.
I korte træk kan du sætte en hastighed på motorvejen, og så bare sørge for at holde lidt på rattet, så styrer bilen for dig. Der er selvfølgelig lidt begrænsninger, men dette er en feature jeg er meget interesseret i.
Man kan tilkøbe Pro Pilot Park, som er et automatisk parkerings system.

Bilen er fyldt med massere af spændende teknologi og i flæng kan nævnes (og dette er på alle modeller):
Intelligent nødbremse, Advarsel om biler i den blinde vinkel, Nødasssistance ved forkert tråd på speeder, Intelligent nødbremse med radar to biler frem, Vognbaneassistent, Intelligent vognbaneassistent, Skiltegenkendelse, og Cross Traffic Alert, for og bag.


Bilen leveres standard i hvid eller rød.
Der kan tilkøbes metallak i farverne Silver, Spring Cloud, Dark Metal Grey, Chestnut Bronze, Black
Der kan også tilkøbes en 2 tone hvor bilen er hvid med sort tag.
Ud over dette er der to pearl farver Pearl White og Magnetic Red

Der køres i øjeblikket en kampagne på Nissans hjemmeside, hvor man får installeret en ladeboks samt 2 års gratis strøm hos E.ON, når man køber en ny Nissan Leaf.

Der er dog lidt forvirring herom, for på E.ON's hjemmeside står der 3 år.

Under alle omstændigheder, så giver det faktisk lige en skjult "rabat" på næsten 20.000 kr. for 2 år eller 26.000 kr. hvis det er 3 år. (beregnet ud fra priser på E.ON's hjemmeside)

Jeg venter nu med spænding på at min lokale forhandler får en bil hjem, så man kan få en prøvetur og forhåbentlig få indfriet sine forventninger.

søndag den 7. januar 2018

Batteriet - Del 1

Leaf batteri

Batteriet, kilden til nettets største debat omkring Nissan Leaf.

Rækkevidde

Lad os bare tage tyren ved hornene og snakke om batteriet.
Ja, det er "kun" 40 kWh og ja, der findes biler med større batteri, men spørg dig selv "er det nødvendigt med et større batteri?".

Jeg har ikke planer om at skrive større beregninger her på siden, men vil gerne argumentere for at rækkevidden er tilstrækkelig for de fleste.

Den nye Leaf er kommet med en rækkevidde på 378 km (NEDC) eller 150 miles (EPA).
Til sammenligning havde 2016/2017 udgaven en rækkevidde på 250 km (NEDC) eller 107 miles (EPA).

Netop de 250 km gjorde at jeg dengang stod foran forhandlerens dør på lanceringsdagen.

Skuffelse var dog stor, da vi under prøvekørsel ikke nåede noget der mindede om 150 km i rækkevidde.
Til bilens forsvar var det vinter og vi trådte speederen i bund for at prøve den af, hvilket selv sagt ikke er særlig brændstof økonomisk.

De førnævnte tal kræver lidt forklaring, for alle vil med det samme sige at tallene ikke stemmer overens.
Bemærk at jeg skriver "eller" imellem NEDC og EPA. Det er fordi, det er to forskellige standarder til at måle en bils brændstofforbrug med.

NEDC er den europæiske standard for brændstofforbrug. Og ja den er mangelfuld.
Alle der har kigget på en benzin/diesel bil har efterhånden indbygget et filter for forbrug.
Det er fordi at NEDC ikke har så meget motorvejskørsel med i deres målinger.
EPA er den amerikanske standard for brændstofforbrug, og denne er tættere på sandheden end NEDC.

Nu ikke noget med at lave en parallel imellem tallene, NEDC er stadig forkert i forhold til EPA.
Hvis vi skal bruge rækkevidde til noget så skal vi kigge på EPA indtil den nye standard (WLTP) bliver listet.
2016/2017 Leaf har, til mange brugere, sagtens kunne levere 100 miles, de fleste siger et sted med 95 og 110 miles, under rimelige vejrforhold.

De "rigtige" tal er således:
Bemærk disse er ikke videnskabeligt tal, men nok nærmere pessimistiske tal.
Hvis vi tager udgangspunkt i det dårlige tal, så er 95 mile ca. 88 - 89 procent af hvad EPA siger.
Dette giver 2016/2017 Leaf en rækkevidde på (95 * 1,609) = 152,8 km

Hvis vi bruger samme procent på den nye Leaf vil det give følgende:
(150 * 0,89) * 1,609 = 214 km.
(EPA i miles * brøken for 89 procent) * 1,609 km på én mile

Jeg har i min søgen, allerede fundet et tal fra en mand i Japan der siger, at 230 - 300 km er realistisk. Det er en lang video men i kan se den her.
Noget kan altså tyde på, at der er noget at komme efter i den nye Leaf.

Vi skal være opmærksom på, at det ikke bare er et nyt batteri i den samme bil.
Der er gjort meget i forhold til regenerativ bremse, forskellige køretilstande, inverter, motor og aerodynamik.
Beregningen vi har lavet her, er derfor temmelig pessimistisk.

Når alt snakken er fyret af, så kan vi vende tilbage til spørgsmålet "er det nødvendigt med et større batteri?".

Rækkevidde er basseret på en batteritemperatur, et koldt batteri kan ikke levere lige så meget rækkevidde som et lunt.
Det skyldes, at der opstår en større modstand i batteriet når det er koldt.
Dette er værd at have for øje når man snakker om rækkevidde i forbindelse med en lang tur, dog vil man opleve, at batteriet i takt med at det bliver varmere, vil kunne række længere.
Der er ikke tale om et tab af kapacitet, da rækkevidden vender tilbage når batteritemperaturen stiger.
Det er et tab af energi fordi elektrisiteten møder modstand, når det tappes fra et koldt batteri.

De fleste mennesker i Danmark vil nok kunne leve med 200 km om dagen. Jeg kan i hvert fald godt da jeg kører ca. 100 km dagligt.

Mange argumenterer, at man skal lade hver dag, og til det kan jeg sige, "hvad så?", hvad er det besværlige i det? De fleste af os brokkede os ikke så meget,  da vi skiftede vores 7 dages Nokia ud med en smartphone.

Man må huske på, at man pludselig har en bil man kan forvarme/køle om morgenen og at den altid er fuld når man skal køre. Bekymringer om at putte sin guldklump ind i en iskold eller glohed bil, kan sparkes til hjørne. Bemærk. Denne feature er ikke med i den billigste model.

Hvor mange har ikke prøvet en stresset morgen, hvor børnene ikke lige har været samarbejdsvillige og man får trådt i en, for stor, snedrive (som man i øvrigt, ikke nåede at fjerne), så man skal skifte sko og strømper, for så endelig at komme ud i en bil, der lige skal have brændstof på.

Du bruger mere tid på at tanke en brændstof bil end at lade en elbil.

Jeg har læst en artikel, jeg desværre ikke kan finde, hvor man beskrev at man faktisk brugte længere tid på at fylde brændstof på en bil, en ved at lade en elbil.

Det lyder vildt, men bliv lige hængende..

Som jeg sagde før, så tager man ind på en tankstation, når man er ved at løbe tør. Her bruger man så ca. 5 min., hvis man er hurtig, til at fylde sin bil og kører igen.
Det der sker her, er at du står i 5 minutter, hvor du ikke kan lave noget andet end at vente.
Det bliver til mange minutter hvis du lægger det sammen over en bils levetid.
Til sammenligning, sætter man sin elbil til lader når man kommer hjem, og så "glemmer" man alt om den.
Det der sker med elbil, er at den står og lader imens du laver andre ting, dvs. du "spilder" ikke tid, da du ikke står og venter på at bilen skal blive klar.

Hvis man regner "vente" tiden sammen, så venter du stort set ikke på en elbil, men du venter på at tanke brændstof.

Der hvor tidsaspektet kan komme ind i billedet, er på en længere tur i elbil.
En elbil kan typisk lades 80% op med en hurtiglader på 30-40 minutter.
Det er rigtig nok længere end at tanke en bil, men der kan være argumenter både for og imod.
Det anbefales at man holder kørepause ca. hver 2. time og i den pause, kan man lade sin elbil.
Den nye Leaf's rækkevidde passer rimelig godt ind i dette interval, da det passer meget godt med 2 timers motorvejskørsel, alt efter kørestil, fart og vejr.
Så der kan du igen lave noget andet imens bilen lader. Toiletbesøg, shoppe lidt, lege med børnene (hvis man har nogen, og de er med), powernap eller spise noget mad.

Jeg ved godt der findes danskere der kører meget, og dette er måske ikke bilen for dem.
Der er selvfølgelig en del andre biler i horisonten, heriblandt også en 2019 Leaf med længere rækkevidde og større ydeevne.

Hold øje efter del 2 om batteriet på denne blog i fremtiden..

tirsdag den 2. januar 2018

2018 Leaf er på vej...

Den nye Nissan Leaf

Introduktion

Så blev det nytår og startskuddet til et spændende år i elbilens tegn er gået i gang.
Som den observante læser nok kan gætte, så er mine øjne rettet imod den nye Nissan Leaf.

Mit navn er Lasse og jeg har startet denne blog for at give andre indblik i oplevelsen af at gå fra forbrændingsmotor til elmotor.

På denne blog får du som læser mulighed for at følge med, når min lille familie forhåbentligt skifter den nuværende bil ud med den nye Nissan Leaf.

Jeg vil i ventetiden prøve at give nogle oplysende indlæg omkring bilen og komme med det information jeg opstøver undervejs.

Så velkommen til, jeg håber du bliver ved med at følge med, og måske deltager aktivt så vi sammen kan gøre en oplyse andre omkring elbiler.