Language

søndag den 27. oktober 2019

Næste skud på stammen

Nissan Ariya

Fremtiden rykker nærmere. 

Efter flere år med nye koncepter på IM serien (Intelligent Mobility), har Nissan i år præsenteret en konceptbil ved navn Ariya, der efter rygterne skulle være tættere på en produktionsmodel end koncepter normalt er. 

Ariya er basseret på IMx, som man kan google ligt om også. Det er bl.a. årsagen til at mange mener at vi er tæt på en produktionsudgave.

Bilen repræsenterer Nissans fokus på bilens design. I den video jeg linker til i bunden af indlægget kan man høre lidt mere om Nissans vision for deres biler. 

Nissan har en vision omkring deres biler, der handler om 3 grundpiller, som går under navnet Intelligent Mobility. 

Intelligent Driving 
Omhandler Nissans teknologiske hjælpemidler som ProPilot, ProPilot Park, 360 view, kryssende traffik alarm, blind vinkel alarm.. Og mange flere. 
I grove træk handler det om at bilen hjælper med en mere afslappende køretur, og på sigt fuld autonomi. 

Intelligent Power  
Nissan udvikler selv deres elmotor til deres biler, og her handler det om fokus på at levere energi til acceleration, når du har behov for det. 
Det handler også om regeneration af energi ved opbremsning, udjævning af bump på vejen ved teknologier som ride control, der styrer energitilførsel til dæk, så bilen kan modvirke ujævn vej. 

Intelligent Integration 
Nissan har fokus på at bruge elbilens batteri til udjævning af strømforsyning i lokalområdet ved hjælp af teknologi som Vehicle-to-grid. Men også integration imellem bilerne, så de kommunikerer om vejforhold, ulykker og meget mere. 

Ariya er udvendigt på størrelse med en Qasquai men inden i skulle der være lige så meget plads som i en Murano. 
Til dem der ikke kender Nissan Murano, så er det en lidt mere sportsvan lignende bil. 
Ariya er bygget på Nissans nye bil platform, som er designet til elektriske biler. 
Bilen har derfor ikke en gear/kadan tunnel ned gennem midten af bilen, hvilket resulterer i en helt flad bund inde i bilen.



Bilen er udstyret med ProPilot 2.0 der gør det muligt med håndfri kørsel i en vognbane på motorvej, og automatisk vognbaneskift (kræver dog at man har hænderne på rattet). 
Ud over dette har konceptbilen også en feature hvor du kan kalde bilen frem fra en parkeringsplads fra din mobiltelefon (kun i en lige linje). 
Bilen kan pares med ens telefon så den kan låse døre op og indstille sæde og andre køre indstillinger, ud fra hvem der skal køre i bilen. 
Ud over dette er den udstyret med 2 motorer, der gør den 4 hjuls trukket. 
De 2 motorer udnyttes til at gøre kørsel endnu mere jævn og behagelig, samtidig med at den kan rykke sig meget hurtigt. 
Bilen er udstyret med 5. generation batteri fra AESC og har efter rygterne aktiv køling af batteriet. 
5. generation batteri vil have større kapacitet pr. kg. og vil føre til større kapacitet uden at de vil påvirke bilens køre egenskaber, pga. vægtforøgelse. 

Der er ikke blevet oplyst specifikationer på bilen, men flere kilder mener som sagt, at bilen er tættere på produktion, end koncepter normalt er, koncept navnet er måske mest tilknyttet Ariya, fordi man ikke har låst sig fast på interiør. 



Jeg glæder mig personligt til (forhåbentligt) at komme ud og køre i den en dag. 
Jeg vil gætte på at produktions versionen kan blive præsenteret i Q3, Q4 til næste år, og at forudbestillinger åbner januar 2021, som det er sket med Nissan Leaf de seneste to år. 
Jeg kunne dog godt mistænke Nissan for at sætte farten op på denne bil, da konkurrencen på elbil markedet er højt for tiden. 

Jeg kunne skrive meget mere om bilen, men kig hellere selv med på denne video fra Nissan, eller læs mere på nettet ved at søge på Nissan Ariya. 


søndag den 13. oktober 2019

De første 5000 kilometer

Nypoleret og coatet Leaf E+

5000 km and still going strong.


Efter 5000 km kan man så småt begynde, at kalde sig erfaren elbilist. 

De fleste vaner er efterhånden væk, dog skifter jeg stadig gear en gang imellem 😀

Efter at vi har fået bilen har vi været på køreferie til Jylland, et par længere ture og så dagligt pendling.


Uforberedt køreferie (næsten) 


Da jeg havde bestilt bilen, tænkte jeg ikke over, at bilen måske ville blive leveret lige inden, vi skulle på sommerferie til Jylland.

Jeg bor i Helsingør og skulle til Als Odde, hvilket er en ganske fredelig tur i bil.

Da vi nærmede os leveringsdagen på bilen, kunne jeg godt se, at der ikke lige var tid til at lære den nye bil at kende, her tænker jeg på rækkevidde under forskellige forhold, men også hvor meget man kunne pakke og hvor man lige skulle gøre af tingene.

Da vi har 2 børn i familien, havde vi planlagt at sejle mellem Sjællands Odde og Århus, så der var en god pause på turen.

Nu skulle jeg dog til at huske at der måske skulle indtænkes et lade stop på turen. 

Jeg undersøgte mulighederne vha. div. apps og andre kilder, og konkluderede at vi burde ankomme tidligt til færgen, og så lade bilen imens vi ventede på færgen.

Jeg fokuserede ikke så meget på dette ellers, da vi jo har en 62 kWt Leaf og at den derfor havde strøm nok til at komme helt til sommerhuset. Jeg havde nu alligevel tænkt, at lidt ekstra strøm aldrig skader.

Dagen kom, og vi kørte afsted, og jeg må sige at en køreferie i en elbil er en fryd. 

Der er væsentligt mere stille i kabinen, og selvom der stadig er vindstøj, så er det en anden følelse ikke at have en motorblok der summer ude foran.

Vi ankom i god tid til færgen, da vi var kørt tidligere hjemmefra. Dog havde vi været lidt tid i kø, hvilket jo kan ske.

Da vi havde foretaget check-in til færgen fandt vi frem til opladeren, og der skete det utænkelige.


Optaget, hvad nu?


Lade standeren, som vi havde sat vores lid til, var optaget. Der holdt en anden elbil og fik strøm på.

Her blev det så lige klart, at man var lidt grøn som elbilist, og altså ikke klimavenlig grøn, men grøn som i, ikke at have så meget erfaring, grøn.

Det kom bag på mig, at de fleste ladestandere, kun kan oplade en elbil af gangen med DC, selvom der er to stik til det.

Jeg kunne se på standeren, at den anden bil ikke vær tæt på at være færdig og minutterne trillede derudaf.

Vi måtte til sidst trille hen i køen til færgen, og forlade Sjælland uden at have fået noget strøm på.


Skal jeg gå i panik? 


Oven på den oplevelse, gik det op for mig, hvad der tales om, når man siger, at man skal tænke bil på en ny måde.

Man skal tænke kørsel på en anden måde, og med kørsel tænker jeg også opladning.

Med lidt sved på panden, brugte jeg nu noget af tiden på færgen til at planlægge alternativer, da min plan nu var gået lidt i vasken. 

Jeg har været den, der har presset mest på for at få elbil, og dette ikke ligefrem en god reklame for elbilen, over for resten af familien.

Vi kom dog frem til den konklusion, at det nok handler lidt mere om, at udbyderen af hurtiglader, måske ikke har prioriteret knudepunktet på Sjælland så meget, som de burde.

Jeg skrev da også til dem, at det er ønskværdigt, at der var flere muligheder, da det jo er en naturlig pause på en tur, hvor man netop kunne gøre brug af tiden, til at putte strøm på bilen.

Efter lidt undersøgelse konkluderede jeg, at en lille omvej, ved Randers, kunne få os hen til en hurtiglader.

Vi aftalte, med vores medbilister på køreferien, at de fortsatte til sommerhuset, mens vi kørte ind og handlede i Føtex, som havde en hurtiglader på deres parkeringsplads.

Omkørslen gav måske 10 min ekstra køretid, men vi skulle alligevel handle, så det ville ikke være så stort et problem.

Vi ankom til Føtex og der var heldigvis ikke optaget, så vi satte bilen til hurtigladeren og gik ind og handlede.

Efter ca. 40 minutters indkøb kom vi ud til en bil, der ikke havde fået så meget strøm, som vi havde forventet.

Tilsyneladende er der nogle hurtigladere, der har lidt softwareproblemer, som gjorde at bilen ikke ladede med fuld fart.




Nå men vi havde fået strøm på, og vi kørte til vores mål, sommerhuset.

Den følgende dag brugte jeg lidt tid på at gøre mig bekende med de nærliggende ladestanderes placeringer, så jeg var lidt mere bevidst om, min muligheder.

På vores ferie kunne vi konkludere, at der stadig er brug for flere ladestandere i det jyske. Afstande til hurtigladere, er især stor mange steder, men generelt er antallet af ladestandere heller ikke tilstrækkeligt.

Dette er dog noget som der løbende bliver arbejdet på, og det skal derfor ikke forhindre os, og for den sags skyld andre, i at blive elbilister.

Turen hjem blev taget uden lade stop, da vi har hjemmelader, og bilen jo var i stand til at køre hele turen på en opladning.



En lille bonustur. 


Da vi nu havde prøvet lidt med rækkevidden, var vi ikke så utrænet mere, og kunne nu planlægge lidt bedre, når man skulle på tur.

Vi besluttede at tage en tur til Sommerland Sjælland, som vi jo havde kørt forbi på vores tur til Jylland.

Her kom planlæggeren lidt op i mig, og efter at have kigget på deres hjemmeside, skrev jeg en mail, og spurgte om de tilbød opladning af elbiler. 

En af de ting man lærer er, at hvis der er en lademulighed og man har brugt en del af sit batteri, så kan man lige så godt lade, når man er på tur.

Sommerland Sjælland overraskede positivt, da de lige akkurat havde etableret lademuligheder.

Her kommer så endnu en ting, man lige skal lære som elbilist.

Lademuligheder kommer i mange afskygninger. En lademulighed er alt fra et husholdningstrømstik, et campingvognstik og hjemmelader til en hurtiglader.

Sommerland Sjælland, havde etableret det, der kaldes blå CCE stik, også kaldet campingvogn stik.




Jeg havde dog inden mine ture, fået en elektriker til at lave stik, der kunne tilsluttes blå CCE og som havde et husholdningstrømstik i den anden ende. 

Bilen er leveret med det, der har fået øgenavnet mormorlader, som er et kabel der kan sættes fra husholdningstrømstik til bilen. Det går meget langsomt, men bilen får strøm på, og i dette tilfælde var det helt perfekt.




Tilbage til hverdagen.


Efter sommerferien var slut, skulle jeg til at pendle på arbejde, og her må man sige at ProPilot kommer til sin ret. Jeg har planer om at lave et indlæg om ProPilot i fremtiden.

Jeg er ikke så anspændt og træt efter morgenmyldretiden, som jeg var før i tiden.

Jeg har tid til at lytte til musik og følge strømmen sammen med bilen, der nu selv holder afstand til forankørende og følger striberne på vejen.

Jeg kommer frem og tilbage på ca. 20 til 25% strøm, og kan således pendle 2-3 dage før jeg reelt behøver at oplade bilen.

Det afhænger selvfølgelig af køen, men mit gennemsnits energiforbrug ligger på ca. 150 til 160 Wt pr. Km. her i sommer- og efterårsvejret

Hvis man skal sammenligne med en benzinbil, så regnes 1 liter benzin for at indeholde ca. 10 kWt energi.

Min pendler tur er ca. 75 km, og jeg bruger derfor hvad der svarer til 1,2 liter benzin på at pendle.

Regnestykket er som følger: 75 km * 160 Wt = 12.000 Wt = 12 kWt / 10 kWt = 1,2 liter benzin.

Hvis vi nu tager turen uden kø kørsel kan jeg godt få mit forbrug op på noget der minder om 200 Wt pr. km.

Regnestykket ser så således ud: 75 km * 200 Wt = 15.000 Wt = 15 kWt / 10 = 1,5 liter benzin.

Konklusionen på dette er altså at min Nissan Leaf realistisk kører hvad der svarer til 50 - 62,5 km / l benzin, på motorvejen.

Men en ting er energieffektiviteten i elbilen, noget helt andet er økonomien i dette.

Hvis vi tager udgangspunkt i den gennemsnitlige el pris på 2 kr. pr. KWt, så koster en pendler tur 24 – 30 kr. 

Vi skal dog være fair og huske på, at der er lidt tab når man lader sin elbil op og når man tager strømmen ud, så vi lægger 10% på. Det er lidt højt sat, men det er nemt at regne med. 

Prisen bliver så 26,4 – 33 kr. for en pendler tur.

Det vil måske blive lidt højere når vi rammer vintermånederne, da kold luft er tykkere, der kan være nedbør og der kan ligge sne/sjap på vejen, der alt sammen vil skabe modstand.

Det kræver alt sammen mere energi at kommer igennem. 

Se evt. mit opslag “Rækkevidde, hvor svært kan det være?”.

Før man får set sig omkring, har man kørt 9000 km

mandag den 16. september 2019

Kør grønt eventet

Event plads

De 3 spørgsmål

Efter en fantastisk dag med "Kør grønt" arrangementet i Hillerød, vil jeg lige komme med et indlæg om, hvad det typiske spørgsmål er på nuværende tidspunkt.
 
Jeg vil dog indledningsvist starte med at sige, at jeg blev positivt overrasket over, den store interesse og forbløffende fordomme, der var i forbindelse med arrangementet.
 
Det er virkelig rart at høre og se folk i alle afskygninger, komme med gode relevante spørgsmål. Jeg vil dog her tilføje at der ikke findes dumme spørgsmål...

Nå med de 3 mest hyppige ting der blev spurgt om kommer her, i vilkårlig rækkefølge.
 

Hvor langt kan den køre?

Dette spørgsmål er lige så sikkert, som "amen" i kirken.
Det er er rigtig godt spørgsmål, som kan være meget svært at svare fyldestgørende på.
Mit svar lød som oftest: 370 km, ved blandet kørsel om sommeren.
Det er ikke langt fra WLTP på 385, og det er meget opløftende at se folks overraskelse når man siger det.
For lige at tilføje mine andre svar, så er det ca. 250 km ved ren motorvejskørsel om sommeren.
 
Tillægsspørgsmål er ofte, hvad med vinter?
I mit tilfælde har jeg ikke haft bilen i en vinter endnu, og kan derfor kun komme med et bud på det. ca. 290 km, ved blandet kørsel, og 200 på ren motorvej.
Disse tal er dog rene gæt, og jeg vil ikke blive overrasket over, hvis de er for pessimistiske.
 
Kig evt. på mit tidligere opslag "Rækkevidde - hvor svart kan det være"


Hvor meget må den trække?

Svaret for min bils vedkommende er rimelig let, 0 kg.
Nissan Leaf er ikke typegodkendt til at køre med træk. Det er dog ikke ens betydning med, at en elbil ikke kan trække tværtimod.
 
Elbiler har rigtig meget moment, og er faktisk ideelle til at trække, men hvorfor kommer de så ikke alle med træk?
 
Der er nok flere årsager til dette.
Den første er nok, at det kræver en del mere energi, og at batteristørrelse, derfor kan blive en hæmsko.
En anden årsag er formodentligt, at det er dyrt at få typegodkendt biler med træk, og at der nok er mere fokus på at vinde Elbilkunder i det generelle segment, end i segmentet der har behov for træk.
En tredje årsag, kan være at nogle af de avanceret systemer i elbiler (fartpilot, regenerativ bremse, mm.) ikke er designet til at understøtte træk, dog burde disse kunne sættes ud af funktion, når man satte påhæng på.
 
Det mest ærlige svar jeg kan give er, at jeg ikke ved det med sikkerhed. Dog ved jeg at det kommer, og at det kan lade sig gøre.
Tesla model 3 kan købes med krog, der må trække 900 kg.
Tesla model X kan trække noget mere.
Audi E-tron må også få træk, jeg ved god ikke hvor meget den må trække.
 
De sidste er nok mere en kommentar end et egentligt spørgsmål.

Der er ikke ladestandere nok, eller det tager for lang tid at lade den op.

Dette er også en ting, jeg selv grublede meget over inden jeg valgte elbilen. Der er nemlig ting man skal indstille sig på.
 
Først og fremmest, Danmark har mange ladestandere og der kommer stadig flere.
Man kan sagtens køre fra Falster til Skagen i en elbil, så det er altså ikke så slemt.
Man skal planlægge sin tur lidt mere omhyggeligt, da ladestandere ikke at lige så mange som en tankstation.
En E+ lader fra 0% til 100% på et sted mellem 9 og 11,5 timer på en 32 ampere løsning (læs mere om dette i indlægget "E-Pedal og ladeløsninger")
Hvis man har en 16 ampere løsning tager det op til 20 timer at lade batteriet fra 0% til 100%.
Det er dog værd at huske på, at man sjældent kører sin bil ned til 0% da men ofte lader den, når man alligevel holder hjemme, eller ude hvor man kan lade. (Læs evt. mere i Batteriet - Del 1)
 

Bonus spørgsmål.

Jeg havde en enkelt besøgende, som gerne ville have elbil, men som boede i ejerlejlighed, og det virkede ikke til at boligforeningen var interesseret i etablering af lademuligheder.
Jeg måtte råde ham til at besøge fdel.dk for at se, om ikke de havde lige omkring løsningsmuligheder.
Der er dog tiltag på vej fra EU om, at det bliver et krav, at etablere opladning ved etablering af større parkeringsområder, og på sigt også krav om at etablere muligheder, på eksisterende pladser.
Så man er ikke helt fortabt i ejerlejlighed, og hvis man stadig går på arbejde, kan det være at arbejdspladsen har interesse i at etablere opladning.

   
Til sidst vil jeg gerne takke alle der mødt op, med åbent sind og til arrangørerne af "Kør Grønt" FDEL og til Nissan Helsingør, for materialer om Nissan Leaf, så jeg havde noget jeg kunne dele ud til interesseret.

søndag den 8. september 2019

Et liv som elbilist

Leaf E+

Så skete det. 

I starten af juli fik vores familie en Nissan Leaf E+. 
Det var alt hvad jeg havde forventet, og med positive overraskelser. 

Jeg havde ventet med spænding siden jeg forudbestilt bilen, og jeg må indrømme at dagene fra at forhandleren fik den, og til at den var klargjort var meget lange. 

Da jeg satte mig ind i bilen for at køre hjem fra forhandlerne, måtte jeg lige have en lille tænkepause.

Havde jeg gjort det rigtige?  

Da jeg slog e-pedal til, satte bilen i drive og kørte derudaf, forsvandt alle mine spørgsmål og jeg begyndte bare at nye turen. 

En køretur i elbil kan faktisk være meget afslappende. 

Vores familie har siden modtagelsen af bilen været på køreferie i Jylland og har pendlet en del og taget en spontan tur. 

Disse ting vil jeg fortælle mere om i mine kommende opslag. 

Mød en elbilist

Kan du ikke vente til næste opslag, så har du mulighed for at møde mig og bilen til FDEL's "Kør grønt" event i Hillerød, lørdag d. 14. september 2019 kl 10-15.
Her vil jeg svare på spørgsmål og fortæller gerne om mine oplevelser.


Jeg vil lige give lidt stemningsbilleder fra forhandleren, da jeg fik bilen udleveret. 

Smukt indpakket
Ved modtagelsen var bilen fint pakket ind, og som det kan ses herunder, var der personlig hilsen, alt i alt en rigtig lækker oplevelse, som var med til at gøre det til en unik oplevelse.


Personlig hilsen
Som kirsebær på toppen var forhandler klar med personlig skilt, og klar til at hjælpe med at sætte app op.
Der var god tid til overlevering, og til at flytte alle mine ting fra den gamle bil over til den nye.

Taler vidst for sig selv
I skal selvfølgelig ikke snydes for et billede i hvor bilen ikke er skjult.






mandag den 4. februar 2019

Så er den her endelig

Nissan Leaf

Leaf E+ er kommet.

Så er Nissan Leaf E+ endelig kommet på markedet.

Med et batteri på 62 kWt og en ny elektrisk motor der kan levere 215 hestekræfter, er der åbnet op for mere saft og kraft.
Udover dette har Nissan opgraderet infotainment systemet med en større skærm og hurtigere ydeevne.
Som noget nyt kan man få opdateret kortet uden at skulle på værksted med bilen. Man skal dog stadig abonnere på kort fra Nissan for at få opdateringerne.

Bilen er lige nu til salg i en introduktionsudgave under navnet Nissan Leaf 3.Zero

Introduktionsudgaven dækker både over 40 kWt og 62 kWt modellen.
Nissan har sagt at der kun vil blive lavet 5000 stk. af introduktionsudgaven til Europa, så hvis du vil have fingrene i en, så skal du slå til nu, og kontakte din lokale Nissan forhandler.

62 kWt udgaven mangler at blive typegodkendt med ny højre, vægt og rækkevidde.

Nissan har selv estimeret rækkevidden til 385 km WLTP ved blandet kørsel, men dette er som sagt ikke blevet verificeret endnu.

Det nye batteri byder på en ny batterikemi hvilket har gjort Nissan I stand til at hæve antallet af celler fra 192 til 288 næsten uden at batteriet har ændret størrelse.
Nissan har udtalt at den nye kemi betyder, at bilen stadig ikke har behov for aktiv væske køling.

Der er til gengæld blandet rapporter på hvorvidt der er aktiv luftkøling eller passiv luft køling, som der er på den nuværende 40 kWt udgave.

Ønsker du yderligere information, anbefaler jeg at du kigger på Nissans hjemmeside, eller kontakter din lokal Nissan forhandler.

torsdag den 3. januar 2019

Tålmodighed...

Bagende af Nissan Leaf

Nu er ventetiden snart over.

Ifølge rygterne vil Nissan Leas E-Plus, (Som er navnet på Nissan Leaf med 60 kWh batteri), blive afsløret på CES I Las Vegas i næste uge.

Bilen vil foruden et 60 kWh batteri også være udstyret med en kraftigere elmotor, ifølge rygter op til 200 hk, og mulighed for at lave hurtigere end sin forgænger, op til 102 kW.
Oprindeligt skulle bilen fremvises ved LA Auto Show, men afsløring blev udskudt som følge af at Chefen for Nissan blev anholdt og sigtet for bedrageri og svindel med han løn.

Der går mange rygter om bilen, og der er derfor meget fokus på fremvisningen i næste uge.
Der har længe være spekulationer om batterikøling, da bilen nu vil have et større batteri. Det seneste rygte i den afdeling er at Nissan har fravalgt væske køling og stadig holder fast i luftkøling. Dog er der tale om en aktiv køling, så batteriets temperatur holdes nede under opladning og kørsel.

Seneste rygte omkring tilgængelighed er april/maj måned.

Som diesel bil ejer håber jeg på at denne bil lykkes, så jeg kan skifte til elbil.